Pasja po pięćdziesiątce
Przekroczenie „magicznej” czterdziestki to podobno u mężczyzn kryzys …
Najlepszy biznes to ten, który zrodzony jest z pasji. Najlepszym na to dowodem jest małżeństwo Izabeli i Tomasza Galusek, którzy od 25 lat prowadzą na Śląsku swoje lodziarnie, jednocześnie rozwijając pasję i tworząc markę LODOMANIA.
Kiedy praca staje się pasją, to przestaje być pracą. Zaczęło się niewinnie od małej cukierenki „Mrozik” w Katowicach na Zawodziu. Szybko jednak pokochaliśmy lody i postanowiliśmy, że będą filarem naszej firmy i na nich skoncentrujemy cały nasz wysiłek. Zaczęliśmy zgłębiać wszelkie przepisy i informacje, aby dowiedzieć się o nich jak najwięcej – mówi Pani Izabela Galusek. Mąż jest gastronomem, sam stworzył wiele naszych smaków i zaraził mnie pasją do tej branży. Warto również dodać, że współpracujemy z osobami, które podzielają naszą pasję i lubią to, co robią.
Nie idziemy na łatwiznę. Wszystkie lody, sorbety i ciasta robimy tylko i wyłącznie z naturalnych składników. Mamy prawdziwe mleko, masło, śmietanę i tylko świeże owoce. Żadnych zamienników, spulchniaczy, aromatów, absolutnie żadnej chemii. Ludzie kochają nas za wyjątkowy smak, dla którego do nas wracają.
Wyłącznie! Podnieśliśmy poprzeczkę branży lodziarskiej, bo w sezonie zimowym po świeże owoce jeździmy aż do Wiednia. Tam na giełdzie dostawcy gwarantują nam najlepszy smak owoców, a także ich sprawdzone pochodzenie.
Niestety tak. Dlatego my postawiliśmy na naturalność. Nie dość, że produkty są naj- Najlepszy biznes to ten, który zrodzony jest z pasji. Najlepszym na to dowodem jest małżeństwo Izabeli i Tomasza Galusek, którzy od 25 lat prowadzą na Śląsku swoje lodziarnie, jednocześnie rozwijając pasję i tworząc markę wyższej jakości, to ponadto praktycznie wszystko wytwarzane jest na miejscu!
Tak! Każdego dnia rano pieczemy świeże serniki, szarlotki, tiramisu i przygotowujemy lody. Dla pozostałych lodziarni Lodomania lody wytwarzane są w naszym zakładzie w Jasienicy. Mówimy o sobie, że jesteśmy rzemieślnikami, bo nasza praca wymaga od nas wyjątkowej pieczołowitości i staranności. Dodatkowo przywiązujemy szczególną wagę do transportu i przechowywania lodów. Zjesz tu lody zrobione przez Mistrzów Polski… Oscypek z żurawiną. Aksamitna kremowa konsystencja chłodnego, delikatnego serka z dodatkiem żurawiny. Istny majstersztyk, który zwyciężył doceniony przez największe sławy świata kulinariów. Lodowe Mistrzostwa Polski odbywają się raz w roku, a udział w nich biorą najznamienitsi lodziarze w kraju. Tematem zwycięskich mistrzostw była „Polska w Unii Europejskiej”. – Szukaliśmy produktów charakterystycznych dla Polski i pomyśleliśmy o oscypku z żurawiną. Nietypowy smak budził ciekawość naszych Gości, a także przyciągnął do nas wielu koneserów. Mówiły o nas media! To naprawdę ogromne wyróżnienie! Lody? – owszem, codziennie!
Izabela Galusek
(śmiech) Po pierwsze to faktycznie bardzo trudno jest się opanować. Po drugie smakowanie to „słodki wymóg”, który nakładamy na siebie każdego dnia. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość, smak oraz świeżość naszym Klientom. Serwujemy jedynie to, co zachwyca nasze podniebienia.
Absolutnie nie. Ludzie uważają, że słodycze tuczą, ale kiedy jemy je z głową i mamy świadomość ich składu, nie ma się czego obawiać. Lody, które robimy, zawierają bardzo dużo elementów odżywczych, witamin i protein. Alternatywą dla osób chcących nasycić się małokalorycznym deserem, są sorbety, których skład opiera się na bazie świeżych owoców i wody.
ULUBIONE.
No właśnie ULUBIONE. Tak się nazywają. To śmietankowe lody przełożone karmelem oraz nutellą. Firma to ludzie! – Mieliśmy to szczęście, że natrafialiśmy na ludzi, których nie trzeba było przekonywać, że to, co robimy jest prawdziwe i dobre. W działalność zaangażowana jest cała rodzina, a przyjaciele są naszym ogromnym wsparciem.
Kluczem jest bycie prawdziwym i rzetelnym. Tacy jesteśmy. Najwyższa jakość, którą oferujemy od ćwierćwiecza mówi sama za siebie i zawsze się obroni. Nie ma co gadać, bo szarlotka stygnie, a ją powinno się jeść na gorąco oczywiście w towarzystwie lodów… rzecz jasna Ulubionych.
Z Panią Izabelą Galusek rozmawiała Joanna Dybała
Galeria Katowicka Poziom 0
ul. 3 Maja 30, 40-097 Katowice